Perussuomalaiset esittivät leikkauksia Pirkanmaan hyvinvointialueen palkkioihin ja ryhmärahoihin

Pirkanmaan aluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan 5. joulukuuta uuden hyvinvointialueen strategian, talousarvion ja muutoksia hallintosääntöön.

Kokouksessa perussuomalaisten aluevaltuustoryhmä esitti puolueiden valtuustoryhmien toimintaan tarkoitetun ryhmärahan puolittamista. Valtuutettujen määrään perustuva ryhmäraha on tarkoitettu valtuustoryhmien toiminnan tukemiseen.

Esitetty puolitus olisi laskenut esimerkiksi aluevaltuuston suurimmille ryhmille, kokoomukselle ja SDP:lle, vuosittain maksettavia ryhmärahoja noin 100 000 eurosta noin 50 000 euroon.

”Meillä on Pirkanmaalla ja koko Suomen tasolla tiedossa, että leikkauksia on tulossa. Mielestäni on kohtuullista, että aivan ensimmäisenä poliitikot leikkaavat omista eduistaan. Sitä kutsutaan esimerkillä johtamiseksi. Harmillisesti enemmistö ei tähän ollut valmis. En ole yllättynyt, mutta pettynyt kylläkin”, perusteli esitystään aluevaltuutettu ja valtuuston 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom.

Perussuomalaisten aluevaltuustoryhmä esitti leikkausta myös valtuutettujen kokouspalkkioihin. Esimerkiksi aluevaltuuston kokouksesta maksettava 400 euron kokouspalkkio ehdotettiin laskettavaksi 300 euroon. Perussuomalaisten mukaan myös poliitikkojen on kyettävä luopumaan saavutetuista eduistaan hyvinvointialueiden vaikeassa taloustilanteessa.

’’Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimuksen mukaan suomalaiset leikkaisivat mieluiten poliitikoilta, puolueilta ja hallinnosta. Uusi aluetaso kuitenkin vain entisestään lisäsi niiden rahoitusta: uusia aluepoliitikkoja, kokouspalkkioita ja ryhmärahoja. Kuntatasollakaan ei ole suunnitteilla säästöjä palkkiotasoon, vaikka sote-tehtävät siirtyvät niiltä hyvinvointialueille. Kehitys ei vastaa suomalaisten tahtoa’’, perusteli aluevaltuutettu Joakim Vigelius esitystään.

Molemmat perussuomalaisten esitykset koskien ryhmärahasta ja kokouspalkkioista leikkaamista kaatuivat äänestyksissä. Myös perussuomalaisten esitys ilmastonmuutosta ja luontokatoa koskevan kohdan poistamisesta hyvinvointialueen strategiasta kaatui äänestyksessä.

“Esimerkiksi seittivahakkaan tai hitupihtisammalen olemassaolo tai olemattomuus ei vaikuta hyvinvointialueen toimintaan tai ihmisten hoitoon. Tällaisten asioiden kirjaaminen pirkanmaalaisten hyvinvointialueen strategiaan aiheuttaa vain lasten ja nuorten ilmastoahdistuksen lisääntymistä. Vastuullisina hyvinvointialueen päättäjinä meidän tulee asettaa lasten ja nuorten mielenterveys ilmastopelottelun edelle”, perusteli aluevaltuutettu Sami Kymäläinen esitystään.

Kirjoitettu 7.12.2022

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa